Nyní již víte, co food cost je, jaký by měl být, jak ho vypočítat a kde ho můžete sledovat.
Pokud jste nyní s hrůzou zjistili, že váš food cost je mnohem vyšší než byste chtěli, nezoufejte – máte to ve svých rukou!
Snížit a optimalizovat food cost můžete hned několika způsoby, které si přiblížíme níže.
1) Pravidelně revidujte menu a zbavte se málo prodávaných položek
Máte položky na menu, které se neprodávají tak často, jak byste chtěli? Nebo naopak máte položky, které se prodávají hodně, ale mají vysoký food cost?
Nastal čas na revizi menu.
Zjednodušení nabídky na oblíbené a výnosné položky vám pomůže snížit množství surovin a zároveň zaměřit úsilí na položky s největší marží.
Když znáte plate cost všech svých položek společně s údaji o jejich tržbách, můžete najít položky s nejlepším poměrem “marže:tržby” a v menu je upřednostnit.
U položek, které zákazníci milují a nechcete je z menu odstranit, zvažte navýšení ceny a nastavení zdravé marže.
Možná budete překvapeni, jaký rozdíl mohou tyto zdánlivě zanedbatelné změny přinést do vašich nákladů a zisku!
2) Vyjednávejte s dodavateli a porovnávejte ceny
Jedním z nejjednodušších způsobů, jak snížit food cost, je se podívat na své dodavatele a ceny surovin. Nákupy za nižší ceny mohou znamenat významné úspory.
Využijte množstevních slev, pravidelně porovnávejte nabídky různých dodavatelů a nebojte se vyjednávat o lepších podmínkách. Možná zjistíte, že s menšími změnami můžete výrazně zlepšit efektivitu nákupu.
3) Optimalizujte řízení zásob
Snižte množství surovin, které držíte na skladě. To vám pomůže eliminovat plýtvání a snižovat riziko zkažených surovin.
Jednoduchým trikem je zavedení systému FIFO (First In, First Out), díky kterému budete používat starší zásoby dříve, než nové. Tím snížíte riziko, že vám zůstane zbytečně velké množství nevyužitých surovin.
4) Standardizujte porce
Pokud nechcete, aby vám utíkaly peníze na nesprávně připravených porcích, stanovení přesných rozměrů a váhy porcí je klíčové.
Přesné měření ingrediencí nejen zlepší konzistenci jídel, ale také zabrání příliš vysokým nákladům na suroviny. Ujistěte se, že každý člen týmu zná standardy pro každé jídlo v nabídce, aby se předešlo plýtvání.
5) Školení personálu a zamezení plýtvání
I se správnými procesy na skladě může dojít k plýtvání, pokud personál neví, jak s ingrediencemi správně zacházet.
Pravidelná školení zaměřená na správnou manipulaci se surovinami, rozumění porcím a efektivní přípravu jídel vám pomohou výrazně omezit ztráty.
Další oblastí, kde školení personálu může přinést znatelný užitek, je tzv. upsell.
Pokud například víme, že káva a dezerty mají obecně vyšší marže než hlavní chody, můžete tyto položky jednak zvýraznit ve svém menu, a jednak také nastavit proces pro personál, pomocí kterého může tyto produkty hostům systematicky nabízet. Navýšíte tak prodej produktů s vyšší marží, a tím pádem také zisk.